spălați mainile
Igiena

Cum sa te speli corect pe maini

 Importanta spălării

mainilor

 

 

Bacteriile și virușii se transmit cu ușurință prin tot ceea ce atingeți. Este destul de imposibil de evitat introducerea de particule microscopice care îți vor ataca sistemul imunitar în corp zilnic. De aceea, cea mai bună linie de apărare a ta este să te speli pe mâini des.

 

 

Ghidul recomandat pentru o spalare eficienta a mainilor este de a va freca mainile cu apa si sapun pentru cel putin 40 de secunde. Grăbirea procesului poate duce la contaminarea încrucișată și la o raspandire mai mare a bacteriilor.

 

 

Cand ar trebui sa va spălați mainile?

 

 

Potrivit Institutului Mondial al Sanatatii ar trebui să vă spălați în mod regulat pe mâini în următoarele situații:

 

 • înainte, în timpul și după gătire, în special atunci când gatiti pui, vită, carne de porc, ouă, pește sau fructe de mare
 • dup ace schimbi scutecul copilului tau sau dup ace ai fost cu el la toaleta
 • dupa ce ati mers la toaleta
 • dupa ce petreci timp cu animalul tau de compabie, fie ca ii dai de mancare, il plimbi sau pur si simplu dupa un gest de afectiune catre el
 • dupa ce ai stranutat, ai suflat nasul sau ai tusit
 • înainte și după administrarea primului ajutor, inclusiv tratarea propriei tăieturi sau răni
 • inainte si dupa ce ai stat la masa
 • după manipularea gunoiului, reciclarea și scoaterea gunoiului

 

 

De asemenea, este foarte important sa va spălați pe maini si sa va schimbati hainele imediat ce ajungeti acasa dupa o zi de serviciu, chiar si dupa o mica plimbare pe afara.

 

 

Pasii pentru o spalare eficienta a mainilor

 1. Începeți să porniți apa și să vă udați mâinile. Multe persoane ajung să foloseasca săpunul ca prim pas, dar umezirea mâinilor produce mai întâi o plaja mai bună pentru curățare.
 2. Aplicați săpun lichid, bar sau praf pe mâinile ude.
 3. Luati săpunul, asigurându-vă să-l răspândiți până la încheieturi, între degete și pe unghii și vârful degetelor.
 4. Frecați-vă puternic mâinile împreună timp de cel puțin 60 de secunde.
 5. Clătește-ți bine mâinile.
 6. Uscați-vă bine mâinile cu un prosop de mână din bumbac curat și uscat.

 

 

Iti speli mainile cu apa calda sau cu apa rece?

 

Deoarece căldura ucide bacteriile, poate părea sigur să presupunem că apa calduta sau caldă ar fi mai bună pentru spălarea mâinilor. Potrivit specialistilor nu exista nici o diferenta intre cele doua.

 

De fapt, multe studii au aratat ca nu exista vre-o diferenta considerabila daca iti speli maini cu apa calda sau apa calduta in vederea distrugerii bacteriilor.

 

Asadar, deschideti robinetul la orice temperature doriti, tinand cont ca apa rece de la robinet economiseste costul si consumul de apa.

 

 

Ce tip de sapun functioneaza mai bine impotriva bacteriilor?

 

Când vine vorba despre ce săpun este cel mai bine de utilizat, răspunsul ar putea să vă surprindă. Așa numitele săpunuri „antibacteriene” nu ucid neapărat mai mulți germeni decât săpunurile obișnuite.

 

Folosiți orice săpun lichid, pulbere sau bară pe care îl aveți disponibil pentru a vă spăla pe mâini. Dacă vă spălați mâinile cât de des se poate, ar trebui sa folositi un sapun hidratant pentru a hidrata in acelasi timp mainile.

 

 

Pot folosi gel dezinfectant in loc de sapun?

 

Gelul dezinfectant de maini care conține mai mult de 60 la sută alcool este eficient pentru a elimina unele bacterii dăunătoare din piele. Cu toate acestea, nu ajută la dizolvarea murdăriei și a uleiurilor din mâinile tale și nu vor fi la fel de bune in eliminarea bacteriilor precum spălarea corectă a mâinilor.

 

Dacă te afli într-o ora de varf la cabinetul medicului, într-o stație de metrou aglomerată sau stai blocat la biroul tău, este bine să ai un dezinfectant pentru maini pentru a scăpa de virusi.

 

 

De retinut!

Urmând procedura corectă pentru spălarea mâinilor va deveni cea mai buna solutie. Spălarea mâinilor între 20 și 30 de secunde este suficienta pentru ca săpunul să-și lucreze magia și să scape de posibilele bacterii contaminante.

 

Încercați să fiți atenți în special la spălarea mâinilor în timpul sezonului gripei și când aveți grijă de persoane care pot fi immunocompromise.

 

Spălarea mâinilor este o modalitate ușoară și eficientă de a opri răspândirea germenilor, iar cea mai bună parte este că este complet sub controlul tău.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.