dezinfectanti
Sănătatea contează

Dezinfectant chiar la tine acasa – cu doar 3 ingrediente

 

Reteta pentru Dezinfectant de Maini

 

 

Când vine vorba de prevenirea răspândirii  bolilor infectioase precum COVID-19, nimic nu nu este mai bine venita decât o spălare adecvata a mâinilor. Clasicul tratament anti-bacterian.

 

Dar dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, următoarea cea mai bună opțiune, potrivit sursei de încredere a Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, este să folosești un produs de deshidratare pe bază de alcool care conține cel puțin 60 la sută alcool.

 

Datorită răspândirii rapide a noului coronavirus, majoritatea comercianților cu amănuntul nu pot ține pasul cu cererea de dezinfectant de mână.

 

Vestea buna este ca ai nevoie doar de trei ingrediente pentru a-ti face propriul dezinfectant de mâni chiar la tine acasă. Citiți mai departe pentru a afla cum.

 

 

AVERTIZARE

 

 

Rețetele de dezinfectant de mână, inclusiv cea de mai jos, sunt destinate utilizării de către profesioniștii cu expertiza și resursele necesare pentru crearea în siguranță și utilizarea corespunzătoare.

Utilizați dezinfectanți de mână numai în situații extreme atunci când spălarea mâinilor nu este posibilă.

Nu folosiți produsele de dezinfectare pe mâinile copiilor deoarece acestea pot crea răni ușoare sau pot crea o alergie.

 

 

De ce ingrediente aveți nevoie?

 

Sa iti faci propriul dezinfectant de maini chiar la tine acasa este foarte simplu si usor, necesita doar cateva ingrediente:

 

 • Alcool izopropilic sau etilic (99% din volumul alcoolului)
 • Aloe vera gel
 • Uleiuri esentiale, cum ar fi uleiul de lavanda sau puteti folosi in loc de acestea zeama de la o lamiae

 

Pentru a putea face un dezinfectant al mainilor eficient trebuie sa mentineti proportia de alcool 2:1 aloe vera gel. Acest lucru mentine alcoolul in jur de 60% fiind cantitatea minima necesara pentru a distruge majoritatea germenilor si bacteriilor precum COVID-19, protrivit Institutului Mondial al Sanatatii.

 

 

Reteta Dezinfectantului de Maini

 

De ce ai nevoie:

 • 3/4 cană de izopropil sau spirt medicinal (99%)
 • 1/4 cană de gel de aloe vera (pentru a vă ajuta să vă mențineți mâinile netede și pentru a contracara duritatea alcoolului)
 • 10 picături de ulei esențial, cum ar fi uleiul de lavandă sau puteți folosi sucul de lămâie ca inlocuitor

 

Pasii de urmat:

 • Puneti toate ingredientele intr-un bol, ideal ar fi un bol gradat de sticla
 • Mixati toate ingredientele cu o lingurita si bateti foarte bine pentru a obtine consistenta unui gel
 • Puneti solutia obtinuta intr-o sticluta cu pulverizator si atasati o eticheta pe care sa scrieti “Dezinfectant pentru maini”

 

Jagdish Khubchandani, Doctor Profesor al Univesitatii De Stiinta a Sanatatii Ball State a impartasit o formula similara.

 

Formula sa pentru dezinfectantul de mâini combina următoarele ingrediente:

 • două părți alcool izopropilic sau etanol (91 la 99 la sută alcool)
 • o parte aloe vera gel
 • câteva picături de cuișor, eucalipt, mentă sau alt ulei esențial.

 

Dacă faceți produse de igienizare pentru mâini acasă, Khubchandani spune să respectați aceste sfaturi:

 • Faceți dezinfectantul de mâni într-un spațiu curat. Ștergeți blaturile înainte cu o soluție de înălbitor diluată.
 • Spălați-vă bine pe mâini înainte de a face dezinfectantul pentru mâini.
 • Pentru a amesteca, folosiți o lingură curată și bateți. Spălați bine aceste produse înainte de a le folosi.
 • Asigurați-vă că alcoolul folosit pentru dezinfectantul de mâini nu este diluat.
 • Se amestecă bine toate ingredientele până se incorporeaza foarte bine.
 • Nu atingeți amestecul cu mâinile până nu este gata de utilizare.

 

Este acest dezinfectant de maini sigur?

 

Retete pentru fabricarea dezinfectantului de maini in propria casa este in aceste zile pe tot internetul – dar sunt acestea sigure?

 

Aceste rețete, inclusiv cele de mai sus, sunt destinate utilizării de către profesioniști, atât cu expertiză, cât și cu resurse pentru a confecționa produse igienizante de mână în siguranță. Dezinfectantul de mână de casă este recomandat doar în situații extreme atunci când nu vă puteți spăla pe mâini.

 

Ingrediente sau proporții necorespunzătoare pot duce la:

 • iritarea pielii, vătămări sau arsuri
 • expunerea la substanțe chimice periculoase prin inhalare

 

Dezinfectantul de mână de casă nu este, de asemenea, recomandat pentru utilizare la copii. Copiii pot fi mai predispuși la utilizarea necorespunzătoare a produsului de dezinfectare a mâinilor, ceea ce ar putea duce la un risc mai mare de rănire.

 

Cum sa folositi dezinfectantul de maini?

 

Două lucruri de care trebuie să conștientizați atunci când folosiți produsul de dezinfectare a mâinilor este că trebuie să îl frecați în piele până când mâinile tale. sunt uscate. Și, dacă mâinile tale sunt grase sau murdare, ar trebui să le speli mai întâi cu apă și săpun.

Ținând cont de acestea, iată câteva sfaturi pentru utilizarea eficientă a produsului igienizant pentru mâini.

 1. Pulverizați sau aplicați dezinfectantul de maini pe palma dreapta
 2. Frecați-vă bine mâinile împreună. Asigurați-vă că vă acoperiți întreaga suprafață a mâinilor și toate degetele.
 3. Continuați să frecați timp de 30 până la 60 de secunde sau până când mâinile tale sunt uscate. Poate dura cel puțin 60 de secunde și, uneori, mai mult timp, pentru ca dezinfectantul de mână să omoare majoritatea germenilor.

 

Ce microbi poate distruge dezinfectantul de maini?

 

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor, un dezinfectant de mână pe bază de alcool care îndeplinește necesarul de volum de alcool poate reduce rapid numărul de microbi de pe mâinile tale. De asemenea, poate ajuta la distrugerea unei game largi de agenți cauzatori de boli sau agenți patogeni de pe mâinile tale, inclusiv noul SARS-CoV-2 coronavirus.

 

Cu toate acestea, chiar și cei mai buni dezinfectanti de mână pe bază de alcool au limitări și nu elimină toate tipurile de germeni.

 

De asemenea, este posibil să nu funcționeze bine un produs de igienizare pentru mâini dacă mâinile dvs. sunt vizibil murdare sau grase. Acest lucru se poate întâmpla după ce faceti mâncare, lucrați în curte, grădinărit sau sport.

 

Dacă mâinile tale par murdare, optează pentru spălarea mâinilor în loc de o dezinfectare a mâinilor.

 

Spalatul pe maini vs. Dezinfectarea mainilor

 

Să știi când este mai bine să te speli pe mâini și când sa folosesti dezinfectantul de mâini pot fi de ajutor, este esențial să te protejezi de noul coronavirus, precum și de alte boli, cum ar fi gripa comună și gripa sezonieră.

 

În timp ce ambele servesc un scop, spălarea mâinilor cu apă și săpun ar trebui să fie întotdeauna o prioritate, potrivit Institutului Mondial al Sanatatii. Utilizați dezinfectantul pentru mâini numai dacă săpunul și apa nu sunt disponibile într-o anumită situație.

 

De asemenea, este important să vă spălați întotdeauna pe mâini:

 • Dupa ce ati mers la toaleta
 • Dupa ce ati stranutat, ati tusit sau ati suflat nasul
 • Dupa masa
 • Dupa ce ati atins diverse suprafete

 

Dezinfectantul de mână este o modalitate la îndemână pentru a preveni răspândirea germenilor atunci când nu este disponibil săpun și apă. Dezinfectanții de mână pe bază de alcool vă pot ajuta să vă păstrați în siguranță și să reduceți răspândirea noului coronavirus.

 

Deși solutiile de dezinfectie a mâinilor pot fi un mod eficient de a scăpa de germeni, autoritățile medicale recomandă spălarea mâinilor, ori de câte ori este posibil, pentru a vă menține mâinile curate si departe de viruși care provoacă boli.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.