Uleiul esențial de rozmarin: efect stimulant pentru păr
Uleiul esențial de rozmarin: efect stimulant pentru păr
Una dintre cele mai comune cauze care afectează integritatea podoabei capilare este alopecia androgenică, întâlnită atât la bărbați, cât și la femei, însă sub manifestări diferite. În cazul bărbaților, alopecia se manifestă sub formă de chelie, în timp ce femeile se confruntă cu o scădere în volum a părului, cea mai afectată zonă fiind vârful scalpului.
Aplicat extern pentru un interval de șase luni și diluat într-un ulei suport(jojoba, argan), uleiul esențial de rozmarin sporește rezistența firului de păr și îi stimulează creșterea. De asemenea, poți opta și pentru varianta în care adaugi 2-3 picături de ulei esențial de rozmarin în șamponul sau balsamul de păr pe care îl folosești în mod normal.
Mai mult, acest remediu natural poate preveni și ameliora iritația sau senzația de mâncărime la nivelul scalpului.
Valorile nutritionale ale rozmarinului variaza in functie de modul in care este utilizat (proaspat, uscat sau gatit), dar si de cantitatea folosita. Rozmarinul nu contine multe calorii si nu este o sursa de carbohidrati sau fibre.
Totusi, rozmarinul contine diferite cantitati de vitamine, precum A, C, B6 si acid folic, cat si calciu, magneziu, fier si mangan.
Profilul nutrițional al rozmarinului
Rozmarinul are aceeași capacitate de combatere a radicalilor liberi precum fructele goji! Principala substanță din compoziția rozmarinului responsabilă de acest lucru este carnosolul.
Pe lângă faptul că e bogat în antioxidanți, carnosolul este apreciat pentru proprietățile sale anti-cancer și antiinflamatorii, ceea ce explică de ce uleiul de rozmarin este atât de puternic. Conform unui articol recent publicat:
“Carnosolul a fost studiat pentru proprietățile sale anti-cancer în cancerul de prostată, la sân, de piele, leucemie și cancer la colon, cu rezultate promițătoare!”
S-a dovedit, de asemenea, ca substanța carnosol țintește celulele pentru a reduce inflamația și poate:
- Echilibra androgenul și estrogenul din corp
- Reduce DHT (dihiroxitestosteron) îmbunatatind creșterea părului și sănătatea prostatei
- Reduce riscul de cancer
- Mări factorul de creștere al nervilor vindecând țesutul nervos
Recomandări
Rozmarinul este recomandat în prevenția anumitor afecțiuni, precum:
- cele din sfera sistemului imunitar şi cardiac;
- cele care au legătură cu stres îndelungat;
- la nivel cerebral – se pare că ajută inclusiv la scăderea nivelului de anxietate și ajută chiar la îmbunătățirea somnulul;
- suplimentele pe bază de rozmarin se pare că previn chiar și degenerescența maculară.
Contraindicaţii
Rozmarinul poate fi toxic în doze mari, aşa că este important să nu se consume sau să se utilizeze cantități excesive de ulei de rozmarin. De asemenea, trebuie evitat în timpul sarcinii sau alăptării.
Alte contraindicaţii ale utilizării sau consumului de rozmarin sunt:
- interacțiuni medicamentoase – consultați un medic înainte de a utiliza ulei de rozmarin deoarece acesta poate interacționa cu anumite medicamente, precum cele diuretice, anticoagulante (putând duce la hemoragie) sau antihipertensive; rozmarinul conține și salicilat, care poate favoriza sângerarea; de asemenea, poate influența eliminarea unor medicamente metabolizate la nivel hepatic, ceea ce va crește substanțial toxicitatea hepatică;
- alergii – persoanele cu alergii sau sensibilități la plante din familia Lamiaceae (mentă, salvie, oregano) pot dezvolta reacții alergice la rozmarin.
Rozmarinul este o plantă cu o gamă variată de beneficii și utilizări, de la sprijinirea funcției cognitive la gestionarea durerilor musculare. Cu toate acestea, trebuie utilizat cu precauție și cu respectarea dozelor recomandate, iar consultarea cu un profesionist medical este întotdeauna recomandată înainte de a utiliza rozmarin în scopuri terapeutice.
Bibliografie :
Ulei esențial de rozmarin: beneficii și utilizări